Det Skal du Vide om Tilstandsrapport når du Køber eller Sælger

Uanset om du er i gang med at købe eller sælge en bolig, så er der en masse ting du skal holde dig for øje. Det kan godt være uoverskueligt at stå i sådan en situation, da det trods alt er en af de største handler, de fleste danskere nogensinde står overfor. Et hus eller en lejlighed koster mange penge, og derfor er det vigtigt, at man tager sig tiden til at sikre, at handlen foregår ordentligt. Hvis man bare kaster sig hovedløst ud i et køb eller et salg, så risikerer man at snyde sig selv for rigtigt mange penge, og måske ende ud i en store hovedpine, både privat og økonomisk, som det kan være nærmest umuligt at kæmpe sig ud af. Det er derfor bedre at investere tiden og energien nu, så du ved at alting er som det skal være, før der bliver skrevet under på en kontrakt.

En af de vigtigste ting du skal have en forståelse af, når det kommer til køb eller salg af bolig, er tilstandsrapporten. Der vil næsten altid være en Tilstandsrapport involveret, når et hus bliver købt eller solgt. I princippet er det ikke strengt nødvendigt for sælger, at få udfærdiget en tilstandsrapport, men der er gode grunde til at få det gjort. For det første bør enhver køber stille sig meget skeptisk overfor en sælger, der ikke mener en tilstandsrapport er nødvendig – hvad mon de forsøger at dække over? Samtidig er det ikke særligt fornuftig for sælger, da vedkommende risikerer at skulle betale for skader på huset lang tid efter det er blevet solgt, hvis det viser sig at tilstanden ikke var i orden. Uden en tilstandsrapport er det nemlig ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring, og det betyder at sælger selv hæfter for kritiske mangler, også selvom de først bliver opdaget flere år efter, at huset er blevet solgt. Både køber og sælger er altså interesserede i at have en tilstandsrapport i forbindelse med salget.

Tilstandsrapporten indeholder desuden alt det, du skal være opmærksom på, i forbindelse med et køb eller et salg. Det er en detaljeret byggeteknisk gennemgang af boligen, der undersøger de enkelte bygningsdele, og giver dem karakterer. Medmindre et hus er helt nybygget, så vil der altid være nogle mindre skavanker: og det kan være helt okay, så længe det ikke er problemer, der vokser sig større og større. Tilstandsrapporten er altså et værktøj der kan hjælpe sælgeren med at finde områder, der kan forbedres før boligen sættes til salg, og derved øge værdien af den. Det er også et dejligt og fair overblik for sælgeren over, hvad tilstanden er, af den bolig de overvejer at købe. Som sælger skal man desuden ikke være bange for at få udarbejdet tilstandsrapporten for tidligt: en tilstandsrapport er gyldig i hele 6 måneder.