Bør nytårsfyrværkeri forbydes?

Nytårsaften

Der er flere og flere danskere, der begynder at stille spørgsmål ved, om nytårsfyrværkeri skal forbydes. Det er dels en konsekvens af den stigende opmærksomhed på klimaforandringer og andre miljømæssige overvejelser, og dels på grund af den store mængde hærværk, der sker til hvert nytår. Det er jo nærmest en tradition for nogle, at naboens postkasse skal sprænges i luften, men for dem det går ud over, er det ikke bare en økonomisk byrde, men også en kilde til stress og så kan de skabe store problemer, når vigtige parpirer brænder, fordi brevene med dem var i postkassen. Modargumenter er der selvfølgelig også masser af, men hvorvidt underholdningsværdien er vigtigere end miljøet og enkelte personers ejendele og helbred, må du selv vurdere. Vi hjælper dig blot med at se sagen fra begge sider, så du bedre kan danne dig en forståelse af den egentlige problematik og derved ende ud med en holdning, der kan gøre dig i stand til at deltage i diskussionen.

Det er altid problematisk, når man snakker om, om ting skal forbydes. På engelsk kaldes det en ”nanny state” når staten går ind og blander sig i, hvad man må i sager, der burde håndteres på mere lokalt plan. Kritikere siger, at der skal mere personlig ansvarlighed til, så man altså i stedet for at forbyde noget blot bør informere om problemerne og ellers lade idioterne komme til skade. Det er dog et problem, når det går ud over andre end én selv, så det er ligesom med så meget andet ikke noget, der har en simpel og elegant løsning i vores nuværende samfund.

En af de noget større løsninger er, at man i stedet for at lappe på det nuværende system, bryder det ned til dets mest fundamentale dele og så bygger et bedre samfund op. Det skulle gerne ske på en sådan måde, at man ender med en masse små lokalsamfund, der har deres egne regler. Der vil formentlig være et vist overlap, og så er der selvfølgelig ting, man ikke vil tillade at folk i de andre samfund gør – hvad end det er incest eller forurening, man er sur over, så er det næsten umuligt, at et eller andet samfund ikke begynder at ville bestemme nogle ting i andre samfund. Der vil altså være et overordnet samfund, som vi kan kalde Danmark, og så nogle mindre samfund, som vi kan kalde byer, kommuner eller regioner, hvor der altså er flere og flere regler, jo mere specifikt et samfund, man ser på. I en sådan verden ville et lille lokalsamfund kunne smide dem ud, der sprænger folks postkasser i luften – eller tilbyde dem at blive, hvis de afsoner en straf. Eller hvad end man nu kan finde på, der får samfundet til at fungere sådan, som de fleste gerne vil have det.