De Syv Tinder & andre vilde outdoorudfordringer

Inden for klatre- og vandreverdenen er der nogle få handlinger, der kan få dig på den officielle ’Hall of Fame’. En af disse er at bestige De Syv Tinder, som består af de højeste bjergtinder fordelt på vores syv kontinenter. Klarer man at bestige de 7 bjerge bliver man medlem af ”seven summits club”, som er en lille og meget eksklusiv klub, bestående af omkring 500 vandrere fra hele verdenen.
Bjergene er følgende:

  • Asien:                                  Mt. Everest – 8850m
  • Nordamerika                   Mt. McKinley – 6194m
  • Sydamerika    Aconcagua – 6981m
  • Afrika                                   Kilimanjaro – 5895m
  • Europa                                 Elbrus – 5642m
  • Antarktis                            Mt. Vinson – 4897m
  • Oceanien                           Mt. Kosciusko – 2230m

At slæbe sin vandrerygsæk hele vejen og bestige bare ét af bjergene er i sig selv en imponerende bedrift for en ganske normal hobbyvandrer. At bestige alle syv bjerge er et utroligt populært, men også virkelig eksklusivt mål blandt ambitiøse bjergbestigere. Den første til nogensinde at fuldføre de syv tinder var bjergbestigeren Richard Bass, der nåede toppen af det syvende bjerg, Mt. Everest, i 1985.

Selvom der ingen tvivl er om, at den klart hårdeste del ved at gennemføre udfordringen er det mentale og fysiske helbred under vejs, fylder den økonomiske byrde også en væsentlig del af det. Èn tur på de syv bjerge vil løbe op i små 140.000 dollars – regnet om til omtrent en million kroner, hvilket er en enorm sum penge for ét skud på stammen.

Hvad er det der driver bjergbestigere til at fylde vandrerygsækken med pengesedler og drage op i højderne? I gamle dage kunne man forestille sig, at det var på grund af den berømmelse og hæder, der var forbundet med at præstere for sit land. I nutiden er det dog blevet sværere at se, hvorfor folk booker en rejse, der nærmest har summitgaranti.

Specielt med Mt. Everest, som jo er verdens højeste bjerg, kunne man forestille sig, at det var det med at stå på toppen af verdenen, der gjorde det for folk. Her skal man dog som bjergbestiger huske at toppen af bjerget kun markerer halvvejspunktet på turen – målet er at komme ned fra bjerget i live. Mange der har besteget Everest, fortæller oftest at det stolteste øjeblik, set i retrospekt, ikke har at stå på toppen og kigge ned, men alt det, der førte op til toppen.

De Syv Tinder vil for mange virke som oplevelser nok i vandrerygsækken til et helt liv, men for en lille håndfuld opdagelsesrejsende, er der selvfølgelig altid ”Den næste udfordring.” Har man for længst sat foden på de syv højeste tinder på syv forskellige kontinenter og står nu og mangler noget at lave, kan man altid kigge på ”Explorers Grand Slam”, som indebærer de syv tinder og et besøg til hhv. både Nordpolen og Sydpolen. Denne udfordring er udelukkende for opdagelsesrejsende, der ingen nydelse finder i at slappe af hjemme i sofaen. Tendenser du til en nærmest udødelig opfattelse af dig selv, kan du give dig i kast med ”The True Explorers Grand Slam”, som indebærer at bestige alle 14 bjerge i verdenen, som er over 8000m og tage et smut forbi både Nord- og sydpolen – kun to mennesker i verdenen har denne titel med i vandrerygsækken; Park Young Seok, som senere døde i et forsøg på at bestige Annapurna, og Zhang Liang, som lever endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

%d bloggers like this: